A CEGLÉDI KOSSUTH LAJOS GIMNÁZIUM
VEKOP-7.3.3-17-2017 AKADÁLYMENTES OLDALAI

VEKOP-7.3.3. » KÉPZÉSEK » LEGO ROBOTIKA

 

 

A módszertani csomag megvalósításába 1 fő informatika és 1 fő fizika szakos szaktanár, valamint a 9. és a 10. évfolyamról 1-1 osztály kerül bevonásra.

 

Motorokkal és szenzorokkal ellátott, processzor-vezérelt robotkészletből ma már több típust kínál a piac, és a kifejezetten oktatási céllal összeállított eszközcsomagok is egyre nagyobb számban elérhetők. Ezek eltérők a hardver tekintetében (processzor kapacitása, a motorok teljesítménye, a szenzorok érzékenysége stb.), jelentősen különböznek az épített konstrukció tekintetében annak függvényében, hogy milyen célokat szolgál az eszközkészlet (fixen, gyártó által épített készlet, felhasználó által építhető, meghatározott vagy végtelen számban variálható), és jelentősen különböznek abból a szempontból, hogy milyen mértékben volt meghatározó az eszközkészlet kialakításában, valamint a támogató anyagok összeállításában, alapvetően a támogatás biztosításában a pedagógiai megközelítés, az, hogy oktatási célt szolgáljon. Ezeknek a szempontoknak a figyelembe vételével elmondható, hogy az elérhető eszközkészletek közül a LEGO Mindstorms méltán a leginkább elterjedt az oktatás különböző színterein.

A koncepció első oktatási célra készült változata az 1998-ban megjelent Mindstorms RCX elnevezésű robot volt, amelyet 2006-ban az NXT típus, majd 2013-ban az EV3 megoldás követett.

Mindhárom generációra jellemző alaptulajdonságok:

Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a LEGO-tól megszokott kompatibilitás erre az eszközkészletre is igaz, a Mindstroms robotok összeépíthetők más LEGO termékekkel.

Jelenleg a LEGO Mindstorms EV3 robotkészlet van forgalomban. Fontos tudni, hogy ezen a néven két különböző csomag létezik, és a két csomag némileg eltér egymástól.

Az osztálytermi használathoz – számos előnye miatt – az oktatási csomagot ajánljuk. A következőkben a jellemzés erről szól.

A LEGO Mindstorms EV3 Education csomaggal elérhető:

Az alapcsomag elemei (mindösszesen 541 elem)

EV3 tégla

EV3 akku (fontos tudni, hogy nem tartalmazza az alapcsomag az akku töltését kiszolgáló töltőegységet. Külön kell rendelni.)

Motorok

Szenzorok

Egyebek:

1. ábra: LEGO Mindstorms EV3 Education alapcsomag                                          1. ábra: LEGO Mindstorms EV3 Education alapcsomag[1]

 

 


Level Double-A conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0   Valid XHTML 1.0 Transitional   Valid CSS!
Check Accessibility WCAG 2.0 (Level AA)


Vissza a lap tetejére